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STAT E OF ARKAN SAS 
ATTO RN EY GENERAL 

LE S LI E RUT LE DGE 

The Honorable David Whitaker 
State Representative 
717 North Lewis A venue 
Fayetteville, AR 72701-1611 

Dear Representative Whitaker: 

This is in response to your request for my opm10n regarding Arkansas cities' 
conducting their city council meetings virtually. In your correspondence, you 
referred to a 2018 opinion from this office, 1 wherein I opined that a city council may 
adopt rules to enable council committees to conduct open public meetings by 
telephone conference so long as there is some means of ensuring that members of 
the public in attendance can hear the conversation. In light of that opinion and 
recently enacted state law concerning virtual public meetings, you have asked the 
following questions: 

1. If a city council has adopted rules of procedure pursuant to Arkansas 
Code § 14-43-501 , which includes authorization to meet virtually rather 
than physically, can the city council meet through electronic means rather 
than in person as long as there are means in place to ensure that members 
of the public can hear and participate in the conversation and debate? 

2. Are Act 2 of the Fiscal Session of the 92nd General Assembly and Act 
56 of the Regular Session of the 93rd General Assembly, either 
collectively or individually, still applicable and effective despite the 
expiration of the Governor' s Pandemic Emergency Decree? 

1 Op. Att ' y Gen. 2018-017. 
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RESPONSE 

The answer to your first question is "yes," so long as safeguards for the public to 
virtually "attend" these meetings are in place and followed. With respect to your 
second question, while the relevant portions of Act 2 of 2020 have expired, Act 56 
of2021 is currently applicable because of the Governor's emergency declaration of 
July 29, 2021. 

DISCUSSION 

Question 1: If a city council has adopted rules of procedure pursuant to Arkansas 
Code § 14-43-501, which includes authorization to meet virtually rather than 
physically, can the city council meet through electronic means rather than in 
person as long as there are means in place to ensure that members of the public 
can hear and participate in the conversation and debate? 

Yes. In Op. Att'y Gen. 2018-017, which I have enclosed for your convenience, I 
opined that a city council's rules permitting its members to fully attend council 
committee meetings via conference call, wherein a speaker would broadcast a 
council member's voice so that it would be audible for anyone in attendance to hear, 
did not violate the FOIA. In my opinion, the analysis in that 2018 opinion remains 
sound, and that reasoning can easily be extended to council meetings as a whole. 

It is important to keep in mind, as I wrote in Opinion 2018-017, that these procedural 
rules do implicate the open-meetings section of the Arkansas Freedom of 
Information Act (FOIA).2 Thus, it is crucial that any such rules the city council 
promulgates provide for giving proper notice of the virtual meeting and 
unmistakably protect the public's right to attend (by being able to listen to, or listen 
and view, the proceedings and discussions via the appropriate electronic means). 
"If safeguards are not present, however, the meeting violates the FOIA."3 

Question 2: Are Act 2 of the Fiscal Session of the 92nd General Assembly and 
Act 56 of the Regular Session of the 93rd General Assembly, either collectively or 
individually, still applicable and effective despite the expiration of the Governor's 
Pandemic Emergency Decree? 

2 Ark. Code Ann. § 25-19-106 (Supp. 2019). 

3 John J. Watkins, Richard J. Peltz-Steele, & Robe11 Steinbuch, THE ARKANSAS FREEDOM OF 
INFORMATION ACT 344 (Arkansas Law Press, 6th ed., 2017). 
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While the relevant provisions of Act 2 of 2020 have expired, Act 56 of 2021 is 
currently applicable. The law that permitted virtual meetings in 2020, and that was 
included as special language in appropriation Act 2 of 2020, expired December 31, 
2020.4 However, Act 56of2021-which codified Act 2's expired language,5 and 
which only applies during a gubernatorial disaster-emergency declaration6-is in 
force as of this writing. This is in light of the Governor's emergency declaration of 
July 29, 2021.7 When that executive order is rescinded, the provisions of Act 56 
will become inapplicable. 

Sincerely, 

~:;=;;;;>- L. /./~7 
LESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 

Enclosure 

4 2020 Ark. Acts No. 2, §§ 42, 43. Act 2of2020 as a whole expired June 30, 2021. 

5 2021 Ark. Acts No. 56, § 1, to be codified at Ark. Code Ann. § 25-19-106( e ). 

6 Id. to be codified at Ark. Code Ann. § 25-19-106(e)(l) ("If the Governor declares a disaster 
emergency under the Arkansas Emergency Services Act of 1973, § 12-75-101 et. seq., a public 
entity may assemble, gather, meet, and conduct an open public meeting through electronic 

") means ..... 

7 https://governor.arkansas.gov/images/uploads/executiveOrders/21.07 _.29 _ EO _ 21-14 _.pdf. 
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June 27, 2018 

The Honorable Ken Casady 
Prosecuting Attorney 
Twenty-Second Judicial District 
l 02 South Main Street 
Benton, AR 72015 

Dear Mr. Casady: 

You have requested my opinion regarding the City of Benton's authority, pursuant 
to Ark. Code Ann. § 14-43-501, to adopt certain procedural rules for its committee 
meetings. Your request states that the City of Benton is a city of the first class 
operating under the mayor-council form of government. You have provided the 
following background regarding the rules under consideration: 

[The] rules will allow council members to participate in the 
committee meetings by conference call. This will be allowed for 
any member of the committee or council member who is not a 
member of the committee, who wishes to participate in the 
committee meeting. Council members who are present by 
conference call will be allowed to participate in the discussion, be 
counted toward the quorum requirement if he or she is a member of 
the committee and be allowed to vote on any measure. A speaker 
will broadcast the council member' s voice where it is audible for 
anyone in attendance to hear. These rules are being considered for 
committee meetings only and are not being considered for regular or 
special city council meetings. 

With this background information in mind, you ask: " If adopted , would such rules 
violate state law?" 
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RESPONSE 

Based on your general description of the proposed rules, the answer is "no." The 
rules as described would not violate state law, in my opinion. 

DISCUSSION 

The statute you have cited-Ark. Code Ann. § 14-43-501-provides that the city 
council "shall determine the rules of its proceedings .... " 1 It further identifies 
particular subjects for possible rule-making by the council.2 But it provides that 
these arc "without limitation."3 

State law therefore authorizes, and indeed requires, the city council to make rules 
of procedure for the conduct of its own government. And the council clearly has 
broad authority to promulgate such rules. Section 14-43-501 does not provide 
specific authority for the rules you describe (allowing council members to 
participate in committee meetings by conference call). But I believe rules of this 
sort would generally fall within the statute's broad scope and be permissible, so 
long as they are not contrary to any other general state law. The Arkansas 
Constitution expressly provides that "[n]o municipal corporation shall be 
authorized to pass any laws contrary to the general laws of the state."4 This 
principle is reiterated in the Arkansas Code.5 

Because the rules in question involve committee meetings of the city council, they 
plainly implicate the open-meetings portion of the Arkansas Freedom of 

1 Ark. Code Ann. § 14-43-50 I (a)(2)(C)(i) (Supp. 2017). 

2 Id. at§ 14-43-501(a)(2)(C)(iii) ("The governing body may consider the passage of rules on the 
following subjects, including without limitation: (a) The agenda for meetings; (b) The filing of 
resolutions and ordinances; and (c) Citizen commentary."). 

3 Id. 

4 Ark. Const., art. 12, § 4 (Rep I. 2004 ). 

5 Ark. Code Ann. § 14-55-101 (providing that cities can enact ordinances that are "not 
inconsistent with the laws of the state .... ") (Rep I. 1998). See also City of Fort Smith v. JJous. 
Auth. of City of Fort Smith, 256 Ark. 254, 506 S.W.2d 534 (1974); Nahlen v. Woods, 255 Ark. 
974, 504 S.W.2d 749 (1974). 
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Information Act (FOIA). 6 Particular consideration must therefore be given to this 
state law.7 

Under the FOIA, meetings of "governing bodies" must be conducted as "public 
meetings. "8 This requirement extends to meetings of committees that are 
composed, at least in part, of members of the city council. Such committees are 
"governing bodies" under the FOIJ\. 9 Their meetings must therefore be open to 
the public absent an exemption under the FOIA justifying a closed ("executive") 

• 10 session. 

The procedural rules that you have asked about must be evaluated in light of the 
FOIA' s open-meetings requirement. You report that council members would be 
allowed to participate in committee meetings by conference call. And you state 
that members of the public in attendance at the meeting would be able to hear the 
voices of those council members who are present by conference call. In my 
opinion, the proposed rules as generally described are not contrary to the FOIA. It 
is permissible for a governing body to have a meeting by telephone conference if 
there is some means of ensuring that members of the public in attendance can hear 
the conversation: 

In light of [Rehab Hospital Services Corporation v. Delta-Hills 
Health Systems Agency, Inc., 285 Ark. 397, 687 S.W.2d 840 

6 Ark. Code Ann. § 25-19-106 (Supp. 2017). 

7 The topic of "public information and open meetings" is specifically designated by state law as a 
"state affair." Ark. Code Ann. § 14-43-60 I (a)( I )(A) (Rep I. 2013 ). This area therefore does not 
fall within a municipality's full legislative power over its "municipal affairs." Id. at § 14-43-
60l(a)(l); Ark. Code Ann.§ 14-43-602 (Rep!. 2013). Nevertheless, a municipality may exercise 
any function or legislative power upon "state affairs" if not in conflict with state law. Ark. Code 
Ann. § 14-43-60 I (a)(2). 

8 Ark. Code Ann. § 25-19-106(a) ("Except as otherwise specifically provided by law, all meetings 
... of the governing bodies of all municipalities ... shall be public meetings."). 

9 See Arkansas Gazette Co. v. Pickens, 258 Ark. 69, 522 S.W.2d 350 (1975); Ops. Att'y Gen. 
2017-118, 2014-124. 

10 Ark. Code Ann. § 25-19-106( c) (regarding "executive sessions"). 
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(l 985)],l' 'I a governing body can hold a discussion or take a vote by 
telephone conference call if (1) notice to the public and press has 
been given, as the FOIA requires; and (2) a speaker phone or similar 
device is set up in a room where the public and press are able to 
listen to the conversation. Use of a speaker phone would ensure that 
observers can hear all portions of the telephonic communication, just 
as if the members of the governing body were physically present at 
the meeting. If safeguards are not present, however, the meeting 
violates the FOIA. 12 

My research has disclosed no other provision of state law that would prohibit the 
proposed rules you have generally described. The answer to your question is 
therefore "no," in my opinion. These rules would not violate state law. 

Sincerely, 

~/~ 
LESLIE Run.~ 
Attorney General 

11 In Rehab f!G.1pita/, the Arkansas Supreme Court observed that a "telephone poll, if conducted 
with proper notice, and if conducted with telephones available to the public and press, could have 
been an acceptable type ofopen meeting." 285 Ark . at 40 I, 687 S.W.2d at 842. 

12 John J. Watkins, Richard .l . Peltz-Steele, & Robert Steinbuch, Tm: ARKANSAS FIU~ i:t)OM OF 

INFORM t\TION AC'I' 344 (Arkansas Law Press. 6th ed. ; 2017). 


