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September 26, 2022 

The Honorable Keith Slape 
State Representative 
HC 33 Box 107 
Compton, AR 72624-9622 

Dear Representative Slape: 

STATE OF ARKANSAS 
Tl-IE ATTORNEY GE:'IIERAI. 

LESLIE Run.EDGE 

This is in response to your request for my opinion on several questions regarding 
school millage property taxes. You write that the Compton School District, which 
was supported by a millage, has closed. You further communicate that the 
revenues from that millage are now going to the Harrison School District. In this 
regard, you ask the following: 

Question 1: After a school district closes, does the millage levy for that 
school transfer to another district? Or does the levy cease when the school 
closes? 

Question 2: Does it violate any state or federal law to require a resident of 
one county to pay a school millage when the millage goes to a school 
district located in another county? 

RESPONSE 

The answer to the first part of your first question is "yes." Accordingly, no 
response is necessary to the second part. If a school district is dissolved and 
annexed to or consolidated with another school district, the existing millage taxes 
of the old school district remain in place until changed by the voters of the newly 
expanded school district. The answer to your second question is "no." School 
district boundaries often cross county lines, and school districts are considered 
distinct taxing units. The analysis of this question must be limited, however, to a 
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discussion of state law, as questions of federal law are generally not within the 
scope of opinions issued by this office. 1 

DISCUSSION 

Question 1: After a school district closes, does the millage levy for that school 
transfer to another district? Or does the levy cease when the school closes? 

A school district may be dissolved ( or "closed" as you term it), but the area once 
served by the old district will then be served by an existing school district through 
e ither annexation or consolidation. In such an event, the millage levy of a 
"closed" school district stays in place until changed by the voters of the resulting 
school district. 

The state grants the State Board of Education the power, among others, to dissolve 
a school di strict and annex the territory of the dissolved di strict to another school 
district. 2 In such cases, state law makes it clear that the "millage rate of the 
electors of the [dissolved] district shall remain the same until an e lection may be 
held to change the rate of taxation for the ... receiving district." 3 

Furthermore, when a school district is dissolved and a ll or part of the area of the 
dissolved school district is annexed to or consolidated with an existing school 
district, that existing school distri ct board of directors is required to submit to the 
electors of the school district, as annexed or consolidated, a proposed tax millage 
rate for the school district at the next annual school e lection. 4 If, after such 
e lection, the e lectors of the enlarged school district approve the millage rate, then 
that millage rate is the rate fo r the entire district (so long as that rate complies with 
the unifo rm rate of tax). 5 If, however, the voters do not approve the proposed 

1 Cf Ops. Att'y Gen. 2020-0 I 9, 20 19-040, 20 15-140. 

2 Ark. Code Ann. § 6-13- 1409(a)( I) (Repl. 202 1 ). 

3 Id at §6- 13- I 409(b) ( emphasis added). 

·1 Ark. Code Ann. § 26-80- 111 (a)( I) (Repl. 2020). 

5 Id at § 26-80-111 (a)(2). It should be noted that a millage might be subject to modification 
regardless of what the voters have approved in order to comply either with the 25-mill uniform 
rate of tax mandated by the Arkansas Constitution, or any other adj ustrnent required to ensure 
"compliance with any other provision of this Constitution, the United States Constitution. state or 
federal law, or court order." Ark. Const. art. 14, § 3(c)(2) (Repl. 20 19). 
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millage rate, then the tax will continue to be collected at the rate approved in the 
last preceding school election. 6 

The foregoing shows that taxpayers in an area where a school district has been 
dissolved and either annexed to or consolidated with another school district 
continue to pay the school property tax at the rate that was in effect when the 
school district was dissolved until a new rate is approved by the voters of the 
newly expanded district. 

Question 2: Does it violate any state or federal law to require a resident of one 
county to pay a school millage when tlte millage goes to a school district located 
in another county? 

No. School-district boundaries often cross county lines. 7 Moreover, state law is 
firm that school districts are distinct tax ing units. 8 And this remains the case when 
school districts cross county lines. 

These points were highlighted clearly in Frank v. Barker.9 Frank involved the 
Fountain Lake School District, a district that includes parts of Saline and Garland 
counties, 10 and a property-tax rollback required by Amendment 59. 11 The re levant 
facts in Frank are as follows: A Saline County property reappraisal resulted in an 
increase in property-tax revenues for the school district of more than IO percent, 

6 Id. at§ 26-80-l l l(b)(l). This office has acknowledged that this can lead to situations wherein 
taxpayers within the same school district pay different rates of tax until a new, unified millage 
rate is approved for the district. See Op. Att 'y Gen. 2004-044. 

7 Arkansas school districts that have cross-county boundaries include Alpena School District, 
which encompasses portions of Boone, Newton, and Carroll counties; Ashdown School District 
(Little River and Sevier); Cossatot River School District (Polk, Howard. Sevier); County Linc 
School District (Franklin and Logan); Harmony Grove School District (Dallas. Ouachita. and 
Clark); and Palestine-Wheatley School District (St. Francis and Monroe). To find a list of 
Arkansas school districts and their boundary lines. see ht1ps://www.zi pdatamaps.com/school­
d i strict-Ii st/state/Ii st-of-a 11-sc hoo Is-di st ri cts-i n-arkansas. 

8 See, e.g., Ark. Const. ai1. 14, § 3(c)( l), Ark. Code Ann. § 26-80- 102(a)( I) ("[S]chool districts 
are authorized to levy ... an annual ad valorem property tax .. .. "). 

9 341 Ark. 577, 20 S.W.3d 293 (2000). 

10 Id. at 579, 20 S.W.3d at 294. 

11 Codi lied at Ark. Const. art 16, §§ 5, 14-16. 
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which is prohibited by Amendment 59. School district taxpayers living in Saline 
County filed suit against, inter alia, the school district to enforce the required 
rollback. A taxpayer of the school district who lived in Garland County, which 
had not undergone a countywide reappraisal similar to Saline County, sought to 
intervene, but was denied by the trial court. 

In the portion of its opinion supporting the intervenor, the Arkansas Supreme 
Court wrote that the plain language of Amendment 59 made it clear that a "taxing 
unit," as it is used in the amendment, referred to the Fountain Lake School 
District. 12 The Court noted that long before Amendment 59 was adopted, "school 
districts were formed that included parts of more than one county." 13 The Court 
found it instructive that "the drafters of Amendment 59 did not choose to 
differentiate between a school district located in only one county from a school 
district spanning two or more counties. The amendment ... without exception ... 
referred to all school districts, including those in more than one county, as ' taxing 
units. "' 14 The Court ultimately concluded that the Fountain Lake School District 
included all taxpayers in the district, whether they resided in Saline County or 
Garland County. 15 

In my opinion, the above analysis makes the answer to your question clear. 
School districts may and often do cross county lines. Given that school districts 
are distinct taxing units apart from counties or cities, it does not violate state law 

12 See Frank, 34 1 Ark. at 582, 20 S.W.3d at 296. Amendment 59 provides, in pertinent part: 
"Whenever a countywide reappraisal or reassessment of property subject to ad valorem taxes ... 
shall result in an increase in the aggregate value of taxable real and personal property in any 
taxing unit in this State of ten percent ( I 0%) or more over the previous year the rate of city or 
town, county, school district, and community college district taxes levied against the taxable rea l 
and personal property of each such taxing unit shall , upon completion of such reappraisal or 
reassessment, be adjusted or rolled back, by the governing body of the tax ing unit, for the year for 
which levied as provided below." Ark. Const. art. 16, § 14(a) (emphases added). 

13 Frank, 341 Ark. at 582, 20 S. W.3d at 296. 

14 Id. 

15 Id. at 583, 20 S.W.3d at 297. The Court finally noted that "in order to determine whether a 
rollback is required in the ' taxing unit ' [under Amendment 59,] it is necessary to include ·oil 
others interested, to protect the inhabitants thereof against the enforcement of any ill egal 
exactions whatever.' The phrase 'all others interested' certainly includes all taxpayers within the 
school district which is the ' taxing unit. "' Id. (emphasis in original). 
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for residents of one county to pay taxes for their school district that may be located 
or headquartered in another county. 

Sincerely, 

=---~- ~ /1/?17 
L ESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 


