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January 14, 2022 

The Honorable Les Eaves 
State Representative 
102 Club Cove 
Searcy, AR 72143-7440 

Dear Representative Eaves: 

STATE OF ARKAN SAS 
ATTORN EY G EN ERAL 

LE SLI E RUTL EDGE 

This is in response to your request for an opinion concerning drivers' license 
reinstatement fees. As background for your questions, you note that drivers in 
Arkansas may have their drivers' licenses suspended for various reasons by 
statute, and you cite Ark. Code Ann. §§ 5-65-119, 27-16-508, and 27-16-808 
regarding reinstatement fees associated with license suspensions and revocations. 
You further note that the Department of Finance and Administration [DFA] is 
authorized to collect a reinstatement fee before issuing a new license, and you 
state the following: 

Recently, drivers have been rece1vmg "Set-Off Debt Collection" 
notices from Driver Control, stating that because they owe a debt to 
DFA their state income tax refund may be garnished to satisfy the 
debt. The notice states: 

Please be advised, you have unpaid reinstatement 
fee( s) assessed under Arkansas [laws]. Pursuant [sic] 
Arkansas Code Annotated § 26-36-301 states [sic] if 
you have a pending claim for a refund with the 
Revenue Division of the Department of Finance and 
Administration, it is the intention of this agency to 
apply the refund to the debt you owe this agency. 

* * * 
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Any state income tax refund due to you from the State 
of Arkansas may be retained in full or partial 
satisfaction of this debt unless the amount is paid in 
full within thirty (30) days of this invoice. 

Against this background, you ask: 

1. Is a drivers' license reinstatement fee a debt to the State of Arkansas? 

2. If a reinstatement fee is not a debt to the State of Arkansas, can DFA 
retain (garnish) a taxpayer's income tax refund for payment of that fee? 

RESPONSE 

The answer to your first question is "yes" regarding the fees imposed under Ark. 
Code Ann.§§ 5-65-119 (Supp. 2021), 27-16-508 (Supp. 2021), and 27-16-808 
(Supp. 2021 ). A response to your second question appears unnecessary in light of 
this response. 

DISCUSSION 

Question 1: Is a drivers' license reinstatement fee a debt to the State of 
Arkansas? 

This question requires reference to the provisions for setoffs against state income 
tax refunds found at Ark. Code Ann. §§ 26-36-301 et seq. (Repl. 2020 and Supp. 
2021 ). This body of law, in relevant part, establishes general procedures for "the 
withholding of part or all of income tax refunds due individuals who owe debts to 
the State of Arkansas .... " 1 The procedures include submission of claims by 
"claimant agencies" seeking collection of such "debts. "2 

Specific to your question, "claimant agency" is defined to include "[t]he Office of 
Driver Services."3 And "debt," in pertinent part, means: 

1 Ark. Code Ann. § 26-36-305 (Repl. 2020). 

2 Jd. at§ 26-36-307. 

3 Id. at§ 26-36-303(l)(A)(xviii) (Supp. 2021). 
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All of the following that are not under appeal: 

* * * 

(iii) Fees for reinstatement of a driver's license payable to the Office 
of Driver Services under§§ 5-65-119, 27-16-508, and 27-16-808. 

In response to your question, therefore, the reinstatement fees under Ark. Code 
Ann.§§ 5-65-119, 27-16-508, and 27-16-808 are plainly debts that are owed to the 
State of Arkansas, i.e., the Office of Driver Services at DFA, pursuant to the above 
provisions for setoff against state income tax refunds. The answer to your first 
question is, therefore, "yes" regarding the fees imposed under those Code sections. 

Question 2: If a reinstatement fee is not a debt to the State of Arkansas, can 
DFA retain (garnish) a taxpayer's income tax refund/or payment of that fee? 

A response to this second question appears unnecessary in light of my response to 
Question 1. 

Sincerely, 

.G"---~~=~~~--~;~- L. //a7 
LESLIE RUTLEDGE 

Attorney General 


