
Indiana Alternate Diploma
Frequently Asked Questions (FAQ)

This FAQ serves to provide the most accurate, up-to-date information regarding Indiana’s alternate diploma and
supersedes all previously issued guidance on this topic. This document also provides clarification surrounding
recent legislative changes impacting both the alternate diploma and Indiana’s graduation rate calculation.

The alternate diploma is a standards-based diploma available to students with the most significant cognitive
disabilities (as defined in 511 IAC 7-32-93.5) who participate in the state’s alternate assessment and meet the
criteria set forth in 511 IAC 6-7.1-10. The alternate diploma may not be awarded to any other students aside
from those identified as meeting the criteria outlined in 511 IAC 7-32-93.5 and for whom a case conference
committee has determined the alternate diploma is appropriate.

Please note, the Every Student Succeeds Act (ESSA) limits the number of students who may take the alternate
assessment to 1% of all tested students in a given subject. IDOE will be issuing additional guidance in the
coming months to support case conference committees (CCCs) in determining whether a student is most
appropriately assessed using the state’s alternate assessment and eligible for the alternate diploma.

Alternate Diploma Criteria

Number Question Answer

1 What is a
state-defined
alternate diploma?

A state-defined alternate diploma is a diploma available to eligible
students with the most significant cognitive disabilities that:

(1) is standards-based and
(2) aligned with the state’s requirements for the regular high
school diploma.

Under the federal Elementary Secondary Education Act (ESEA), a state
has the option to offer a state-defined alternate diploma to an eligible
student with the most significant cognitive disability and count the
student as a graduate in the state’s federal adjusted cohort graduation
rate (ACGR) if the student receives the state-defined alternate diploma
within the time period for which the state ensures the availability of a
free appropriate public education (FAPE) under section 612(a)(1) of the
Individuals with Disabilities Act (IDEA). (ESEA section
8101(23)(A)(ii)(I)(bb), (25)(A)(ii)(I)(bb); 34 C.F.R. §
200.6(a)(1)(ii),(c)(3),(d)(1)).

The State Board of Education (SBOE) has established Indiana’s
alternate diploma, the requirements for which are set forth in 511 IAC
6-7.1-10.
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2 What are the state
requirements to earn
an alternate diploma?

The alternate diploma is available to eligible students with the most
significant cognitive disabilities (as defined in 511 IAC 7-32-93.5) for
whom a CCC has determined that the alternate diploma is appropriate,
as indicated in the student’s individualized education program (IEP),
and that has taken the alternate assessment.

To earn the alternate diploma, a student to whom 511 IAC 6-7.1-10
applies must complete the following in accordance with SBOE rule:

● A minimum of 40 high school credits, applied units, or a
combination of high school credits and applied units.

● At least one of the following activities aligned with the student’s
transition goals:

○ Complete an industry-recognized certification, one year
certificate, or state-approved alternative;

○ Complete a project-based or work-based learning
experience as determined by the CCC;

○ Earn a work ethic certificate; or
○ Participate in part-time employment or other

work-related activities as determined by the CCC.
● Beginning with cohort 2023, students develop a transition

portfolio that demonstrates the work experience, credentials, or
work certificates that the students completed during high school.

Please see 511 IAC 6-7.1-10 for more detail.

3 Who is eligible for the
alternate diploma?

Only students with the most significant cognitive disabilities (as defined
in 511 IAC 7-32-93.5) may be awarded an alternate diploma. To be
eligible to earn the alternate diploma, a student with the most significant
cognitive disabilities must (1) have the alternate diploma identified
within their IEP; (2) have participated in the alternate assessment; and (3)
have fulfilled all other requirements set forth in 511 IAC 6-7.1-10.

4 What are the
characteristics of a
student with the most
significant cognitive
disability?

The characteristics of a student with the most significant cognitive
disability include the following, as determined by the student’s CCC:

● A disability that significantly impacts intellectual functioning
and adaptive behavior;

● Requires extensive, repeated, individualized direct instruction
and substantial support that is not of a temporary nature; and 

● Requires substantially adapted materials and individualized
methods of accessing information in alternative ways to
achieve measurable gains on the state academic content
standards for the grade in which the student is enrolled.
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Currently, Indiana provides the following guidance to assist CCCs in
making determinations:

● Participation Guidance and Flowchart (English | Spanish)

5 Does the alternate
diploma provide
additional services or
opportunities for
students?

No additional services are associated with the alternate diploma;
however, the alternate diploma does afford students additional
opportunities to engage in grade-level, standards-based curriculum
while working towards the alternate diploma.

Pursuing the alternate diploma does not prevent any student with a
significant cognitive disability from working towards meeting the
requirements for an Indiana diploma.

Alternate Assessment

Number Question Answer

6 If a CCC determines
a change in
assessment is
warranted after grade
10, can the student
take the alternate
assessment in grades
11 or 12 to earn the
alternate diploma?

Yes. If this occurs, schools must fill out this request form by March 1,
2024.

As a reminder, only students with the most significant cognitive
disabilities (as defined in 511 IAC 7-32-93.5) who a CCC has
determined is most appropriately assessed using the alternate assessment
should take the alternate assessment.

The characteristics of a student with the most significant cognitive
disability who is most appropriately assessed using the alternate
assessment include the following, as determined by the student’s CCC:

● A disability that significantly impacts intellectual functioning
and adaptive behavior;

● The student requires extensive, repeated, individualized direct
instruction and substantial support that is not of a temporary
nature; and

● The student requires substantially adapted materials and
individualized methods of accessing information in alternative
ways to achieve measurable gains on the state academic content
standards for the grade in which the student is enrolled.

A school must be able to justify the determination that the student is a
student with the most significant cognitive disability who is most
appropriately assessed using the alternate assessment.
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7 If a student was
unable to take the
alternate assessment
in grade 10 (due to
being out of school for
medical/other reasons
related to disability),
can the student take
the assessment in
grades 11 or 12?

Students who are eligible to take the alternate assessment who were
absent for medical or disability-related reasons during the testing
window in grade 10 may take the alternate assessment in grades 11 or
12. Taking the alternate assessment is a requirement to be awarded an
alternate diploma.

Schools must fill out this form by March 1, 2024, if they have a student
identified with the most significant cognitive disability who is eligible
for the alternate diploma, as determined by their CCC, and has not taken
the alternate assessment in grade 10.

8 If a student meeting
the alternate
assessment
participation
requirements
participated in the
SAT to support the
school’s effort in
assessing less than 1%
of students, is the
student eligible to
receive the alternate
diploma?

Students must participate in the alternate assessment to be eligible for
the alternate diploma. Students may participate in the alternate
assessment in grade 11 or 12 if not taken in grade 10, but only if the
CCC determines the student is most appropriately assessed using the
alternate assessment.

Accountability (Grad Rate/Reporting)

Number Question Answer

9 How will schools
audit this diploma
and what data is
required?

The requirements an eligible student must meet to earn an alternate
diploma are set forth in 511 IAC 6-7.1-10. IDOE’s Office of Special
Education and Office of Accountability will audit schools’ use of the
alternate diploma.

IDOE will issue additional guidance in the coming months to support
CCCs in determining whether a student is most appropriately assessed
using the alternate assessment and eligible for the alternate diploma.

10 If a student has
already achieved a
Certificate of
Completion, are they
still eligible to receive
an alternate diploma?

A student to whom 511 IAC 6-7.1-10 applies who has previously been
awarded a Certificate of Completion and has not completed the school
year in which they turn 22 years of age is still eligible to earn an
alternate diploma if all requirements set forth in 511 IAC 6-7.1-10 are
met.
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11 Will the alternate
diploma count
towards the federal
graduation rate?

A student awarded an alternate diploma will count as a graduate when
calculating federal graduation rates.

12 Will the alternate
diploma count
towards the state
graduation rate?

Schools may issue alternate diplomas to each student with the most
significant disability who has satisfied the alternate diploma criteria set
forth in 511 IAC 6-7.1-10.

Pursuant to the limitation set forth in IC 20-32-4-14(c) (effective July 1,
2023), not more than 1% of a school’s or school corporation’s
graduation cohort who receives an alternate diploma may count towards
the school’s or school corporation’s state graduation rate.

13 How do we report this
group of students on
the Graduate Report?

Schools should report students awarded an alternate diploma as follows:

● Diploma Type: Alternate Diploma
● Diploma Level: Alternate Diploma
● Postsecondary Ready Competency: Alternate Diploma
● Employability Skill: Whichever of the three the student earned

14 For the student to
count as a graduate,
does the alternate
diploma need to be
earned by the end of a
student’s assigned
cohort year?

No, in order to count as a graduate, the student must earn the alternate
diploma by the end of the school year in which the student turns 22
years old.

15 Is there a cap on the
percentage of students
from a school who
may receive the
Indiana alternate
diploma?

No. There is no cap on the percentage of students in a given graduation
cohort who may earn and receive the alternate diploma; however, no
more than 1% of a school’s or school corporation’s graduation cohort
who receives an alternate diploma may count towards the school’s or
school corporation’s state graduation rate.

Please note, participation in the alternate assessment is required to earn
the alternate diploma, and the federal ESSA limits the number of
students who may take the alternate assessment to 1% of all students
tested in a given subject. IDOE will be issuing additional guidance in
the coming months to support CCCs in determining whether a
student is most appropriately assessed using the state’s alternate
assessment and eligible for the alternate diploma.
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Course of Study/Applied Units

Number Question Answer

16 If students are allowed
to return after earning
an alternate diploma,
what is the
expectation for the
curriculum?

Schools should continue to provide grade-level standards-based
instruction for students in a manner consistent with the student’s IEP
even if the student has already met the requirements for an alternate
diploma.

Pursuing the alternate diploma does not prevent any student with a
significant cognitive disability from working towards meeting the
requirements for an Indiana diploma.

17 Will the alternate
diploma course of
study be the same as
the certificate of
completion course of
study?

No. The alternate diploma course of study requirements are set forth in
511 IAC 6-7.1-10 and can also be found here.

Further, IDOE no longer provides a course of study related to the
certificate of completion as this is a locally-determined offering.

Article 7 (Special Education Rules/Funding)

Number Question Answer

18 Are students with the
most significant
cognitive disabilities
who have earned the
alternate diploma
allowed to return to
school after earning
the diploma?

The student would continue to be eligible to receive a free appropriate
public education through the school year in which the student
becomes 22 years old pursuant to 511 IAC 7-33-2(a).

Pursuing the alternate diploma does not prevent any student with a
significant cognitive disability from working towards meeting the
requirements for an Indiana diploma.

19 If a student graduates
with an alternate
diploma, does the
student’s special
education eligibility
end?

No. Receipt of an alternate diploma does not end a student's eligibility
to continue to receive special education and related services. A
student who has earned an alternate diploma continues to be eligible
to receive a free appropriate public education through the end of the
school year in which the student becomes 22 years old. See 511 IAC
7-33-2(a).
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Physical Diploma

Number Question Answer

20 Are there seals for
alternate diplomas?

Yes, seals will be made available to schools to provide to students
who earn the alternate diploma.

21 Do schools order an
alternate diploma from
their regular vendor?

Alternate diplomas may be ordered through Herff Jones.

Certificate of Completion

Number Question Answer

22 Can schools still award
locally-developed
certificates such as a
certificate of
completion?

Yes. School corporations may award locally-developed certificates,
such as a certificate of completion, to students who meet the
requirements established by the school corporation. A
locally-developed certificate is not considered an Indiana diploma nor
an alternate diploma, and a student awarded a locally-developed
certificate is not considered a graduate for purposes of determining a
school corporation’s or school’s graduation rate under IC 20-26-13 or
511 IAC 6.2-10 unless that student has met the graduation
requirements set forth in IC 20-32-4. See 511 IAC 6-7.1-11.

Further, IDOE no longer provides a course of study related to the
certificate of completion as this is a locally-determined offering.

23 How should
corporations
determine the
difference between
alternate diploma and
locally-developed
certificate earners?

An alternate diploma is a state-recognized credential for which a
student must have met the requirements set forth in 511 IAC 6-7.1-10.
A locally-developed certificate, such as a certificate of completion, is
not a state-recognized credential, and the requirements are determined
by the school corporation awarding the certificate.
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Other

Number Question Answer

24 Will the alternate
diploma change
eligibility to participate
in IHSAA or unified
sports?

The IHSAA provides a basic guide for athlete eligibility that, along
with their contact information, can be found here.

25 How will schools report
the alternate diploma in
their local student
information system
(SIS)?

Schools will report the alternate diploma in the same manner as they
report all other diploma types. Schools should work with their IT
department to ensure reporting is available.

For alternate diploma information, please contact IDOE’s Office of Special Education.

Version: UPDATED 2023.07.11
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